Älskade smartphone!!!!

OK detta är en hemsida för datorspelsmissbruk, men telefonen då? Tänker att smarta telefoner också är ett område där många fastnat. Måste kolla, hela dagen, hela natten, vid middagen på toaletten, i bilen på bussen. Inta bara social medier, Face Book, Snapchat, Instagram eller Twitter, eller något annat utan också nyheter, med alla nyhetsappar som uppdaterar oss dygnet runt, omedelbart.

 

Många har säkert slutat titta på TV-nyheterna och håller sig uppdaterad enbart genom telefonen. Och det allra sista man måste göra innan man ”försöker somna” är att kolla nyheter och lite social medier, innan man släcker ljuset eller efter man har släckt ljuset. Hur lång tid tar det? Jag har inte tajmat hur lång tid det tar å kvällen, men jag vet att när jag vaknar på morgonen och går igenom mina olika nyhetsappar och sociala medier tar det minst 20 minuter och gärna lite till. Man kan ju kolla flera gånger ifall flödet hinner att uppdateras innan man är klar. Och vaknar man mitt i natten måste man ju kolla även då!

 

Ändrar du på ljusstyrkan på skärmen på natten – nej troligen inte. Så vad gör detta speciella blåa ljus med oss? Vi är i början av att ta reda på det. Forskningen har inte kommit så där jättelångt. Men vi vet att det stör sömnen, stör hormonrytmen och som konsekvens hjärnans funktion. Ökad mobilanvändning med det blåa ljuset kan kopplas till sömnsvårigheter, psykisk ohälsa och stress. Även själva ljuset som de flesta skärmar utstrålar har en egen direkt negativ inverkan på vår sömn och vårt minne. ”När det blir mörkt och vi ska gå och lägga oss så ökar normalt sett nivåerna av sömnhormonet melatonin. Men när vi utsätter oss för det blåa ljuset från alla skärmar vi omger oss med så påverkar det just melatoninet och trycker ner det vilket gör det svårare att somna” säger Frida Rångtell, sömnforskare vid Uppsala universitet.

 

Så är du beroende! Nej, säger du med största sannolikhet. Men jag tänker utmana detta! Vad skull hända om du köpte en gammal hederlig väckarklocka och la telefonen på tyst i ett annat rum under natten. Kanske i hallen där man av tradition hade sin telefon. Skulle ångesten växa i mage och bröst eller skulle du kunna sova lugnt och fridfullt hela natten? Vågar du anta utmaningen och pröva? Inte ara en natt utan en vecka eller en månad? Om du tror eller till och med prövar att stänga av telefonen och lägga den i ett annat rum och du skulle känna ångesten ar du kanske beroende. Hur lång tid skulle det ta dig att vänja dig av med den som ”snuttefilt”? Kanske säger du: ”Äsch så dumt jag vill helt enkelt inte avvara min telefon hela natten!” Är du beroende eller i förnekelse då? Kan du verkligen välja eller har telefonen valt dig?

 

Kontakta oss gärna för ett förutsättningslöst samtal om beroende på olika plan och inom olika område!

 

Eleonore PTSTA-p samtalsterapeut och medlare

← Se alla inlägg

Dataspelsmissbruk föreligger när man skadar sig själv, andra och/eller sina relationer med överdrivet dataspelande

Kontakta oss