Pokemón Go-feber igen

 

 

 

I förra veckan kom en ny uppdatering av Pokemon Go. Och som vanligt hör både jubel och kritiska röster då något nytt introduceras. Vi har kunnat läsa och höra om många engagerade barn och föräldrar som hittat en gemensam aktivitet som roat lekglada barn i alla åldrar. En 75-årig farfar ger sig ut med sitt 7-åriga barnbarn och letar figurer med samma entusiasm och fokus. Förälder till autistiskt barn har äntligen kunnat se att barnet frivilligt sökt sig utanför hemmets väggar. Många berättar om hur socialt det är då man hittar nya kompisar i det gemensamma sökandet och börjar prata med varandra ”face to face”. Nattvandrande letare har kunnat störa och avstyra brott. Helt fantastiskt! Samtidigt ställer det till problem i bil- och tågtrafiken då pokémon-letare börjar ta sig fram över järnvägsspåren och kör bil samtidigt som letandet pågår. Det är förmodligen en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar.

Det är alltid lika svårt med balansen mellan bruk och missbruk, vad det än handlar om. Vi som vuxna behöver lära våra barn och ungdomar att på olika sätt ta ansvar för sitt spelande så att det sker på ett säkert sätt och också ibland hjälpa dem att begränsa sitt spelande så att det blir på en hälsosam nivå. Men trots allt är det ju underbart att helt låta sig uppslukas av något. Att känna den där härliga hängivenheten inför något. Att bli så engagerad att tid och rum upphör!

Så gå nu ut och njut av vintern/våren! Leta Pokémonfigurer eller låt er fångas av en bok eller” nörda” in er på något roligt (min last är svampplockning)! Men glöm inte att vara rädda om er eller att bjuda in familj eller vänner att dela er speciella ”värld”.

 

 

Berit Fahlén

CTA

← Se alla inlägg

Dataspelsmissbruk föreligger när man skadar sig själv, andra och/eller sina relationer med överdrivet dataspelande

Kontakta oss