NObil (mobil) för barn!!!!

Jag har skrivit om detta förut och problemet kvarstår och ökar! Nu syns det även inom vården – barn mår allt sämre av skärmtid! Det är framför allt mobilen som många barn känner sig tvingade att sitta med.

Det har gjorts en stor europeisk studie där 12.000 skolungdomar i 11 länder fått svara på frågor om hur de mådde och hur deras liv såg ut, visade det sig att nästan hälften av alla hade psykiska problem och vissa mycket stora problem. Studien visade, för första gången på en stor grupp unga man tidigare inte uppmärksammat. De kallas ”de osynliga”. Det som utmärker denna grupp är att de inte syns i samhället, men ändå mår mycket dåligt psykiskt. Dessa ungdomar är inte utåtagerande är inte kriminella, utan sitter hemma framför en skärm, spelar eller surfar timme efter timme, de sover alldeles för lite, vänder på dygnet och är fysiskt inaktiva. Många föräldrar tycker t.o.m att det är skönt att de vet var deras barn befinner sig, i sina rum, framför skärmen, istället för att vara ute och ränna och göra saker som föräldrarna inte vet om.

Det vi på TiA har sagt i 10 år visar sig nu i studier. Dags att förbjuda mobilanvändning i skolan! Radikalt kan många tycka, men varför inte.

Men även vuxna har svårt att släppa mobilen. På mina utbildningar ser jag ofta deltagare som känner sig tvingade att ha koll på vad som änder på sociala medier eller på nyheterna. Uppmärksamheten riktas mot en liten skärm och att vara närvarande här och nu misslyckas. Att då uppnå medveten närvaro är mycket svårt, ja med en skärm mellan oss misslyckas man radikalt!

Eleonore Lind januari 2018

 

 

← Se alla inlägg

Dataspelsmissbruk föreligger när man skadar sig själv, andra och/eller sina relationer med överdrivet dataspelande

Kontakta oss